Choose your language
nl us es

Geldzaken

Betaalmiddelen

De valutasituatie in Cuba is gecompliceerd. Cuba heeft namelijk 2 valuta’s. De Cubaanse peso (CUP) en de Cubaanse converteerbare peso (CUC). Op uw reis naar Cuba zult u normaal gesproken alleen in aanraking komen met de CUC. Deze valuta is inwisselbaar en gemaakt voor toeristen. De CUP is alleen bedoeld voor de lokale bevolking. De CUC is beschikbaar in biljetten van 1, 3, 5, 10, 20, 50 en 100 CUC. Biljetten boven de 20 CUC zijn vaak wat lastiger uit te geven, zorg er dus voor dat u voldoende kleine coupures op zak heeft. De Cubaanse peso is niet verkrijgbaar buiten Cuba en u zult deze valuta dus op Cuba zelf moeten kopen. U kunt het beste contant geld op Cuba omwisselen bij een van de wisselkantoren. De CUC heeft dezelfde waarde als de Amerikaanse dollar, de koers van de CUC fluctueert dus op dezelfde manier als de USD. Alle grote valuta’s zijn op Cuba om te wisselen. Het is echter niet aan te raden om USD mee te nemen. Over het wisselen van USD wordt namelijk een commissie van 10% gerekend. Euro’s worden op ieder wisselkantoor geaccepteerd.

Creditcards worden nog niet veel gebruikt op Cuba, hoewel ze bij de meeste betaalautomaten al wel worden geaccepteerd. Geldautomaten zijn echter niet veelvoorkomend op Cuba. Daarnaast kunt u in de meest winkels niet met een creditcard of Nederlandse bankpas betalen. Zorg er dus altijd voor dat u voldoende contant geld op zak heeft.

Geld opnemen in Cuba

Contant geld meenemen naar Cuba is een must. Zorg er dus voor dat u voldoende contant geld bij u heeft. Alle grote valuta’s zoals euro’s, Britse ponden en Japanse yen worden geaccepteerd. Wij raden echter niet aan Amerikaanse dollars mee te nemen, omdat het wisselen hiervan u een boete van 10% oplevert. Als u toch Amerikaanse dollars wilt meenemen let er dan wel op dat Amerikaanse dollars met een jaartal van voor 2006 vrijwel niet worden geaccepteerd. Als u contant geld met een waarde van boven de 5.000 Amerikaanse dollar wilt in- of uitvoeren, dient u dit aan te geven bij de Cubaanse douane. Het is daarnaast niet toegestaan om lokale valuta in of uit te voeren.

Betaalgewoonten op Cuba

Het geven van fooi op Cuba is zeer gebruikelijk. In restaurants is het gebruikelijk om zo’n 10% fooi te geven. Daarnaast is het gebruikelijk om hotelpersoneel een fooi te geven. 20-30 CUC per week is een gebruikelijke fooi voor hotelpersoneel. Bij taxi’s is het gebruikelijk om de rekening iets naar boven af te ronden. Op alle andere plekken waar u goede service ontvangt is het gebruikelijk om een fooi te geven van enkele peso’s.

Afdingen is zeer gebruikelijk op Cuba. Het is aan te raden om relatief laag in te zetten, tot 50% is niet ongebruikelijk. Vervolgens kunt u samen met de verkoper ergens een tussenweg vinden. Door goed af te dingen kunt u veel geld besparen op uw vakantie. In vakantieresorts of in restaurants is het echter niet de bedoeling dat er wordt afgedongen.

 

informatie via GWK Travelex.


CubaMedic

Kortelaan 60
3601 HM Maarssen

Contact

info@cubamedic.nl
+31 6 4641 6766

LinkedIn-Logo-2C.jpg  Twitter_nov-2013.jpg  IG_Glyph_Fill.png  Facebook_nov-2013.jpg  

Onderneming

Kamer van Koophandelnr: 75250845

Copyright

© CubaMedic 2019

Realisation website
Reclamebureau Lot to Design